Које су најчешће грешке у васпитавању детета?

Постоје три ствари у животу за које се треба борити: породица, пријатељи и наши снови.
Једна од најважнијих ствари које сваки родитељ жели је остварење свих снова његовог детета.
У васпитању, бризи и неговању свог детета, праве се и грешке, које су резултат љубави и бриге. Обратите пажњу на њих, можда се у некој и пронађете! Коригујемо се током нашег живота и то је део остварења снова.

Типичне грешке

  1. Превелик избoр има дете – пoтребно је да ви будете дететов водич, а не да их затрпавате избором, који их збуњује и даје им простор да буду превише избирљиви. Желиш ли ово или оно? Не, деца желе нешто треће.

 

  1. Похвале за све што ураде – деца која се хвале за сваку радњу и корак, постају зависна од похвале, и на њу више не гледају као на подстицај већ обавезу коју родитељ мора да испуни да би се дете осећало добро. Престаје да се осећа добро због учињене радње, успеха, већ због похвале.

 

  1. Увек и на сваком кораку усрећити их – да дете не би сваки дан било све даље и даље од разумевања шта је права срећа, не дозволите им да стално чекају да их усрећите. Задатак детета је да научи како да усрећи себе самог.
christmas-3027730
  1. Повлађујете им стално – дајте им шаку, колико год вас волели, ускоро их ни рука неће задовољити. Када се превише повлађује детету, оно временом научи како да манипулише и тера вас да му повлађујете још више. Ту манипулацију свакако не желите.

 

  1. Још додатно активирати активно дете – активној деци је понекад потребно дати простора за досаду. Често их уписују на неколико активности, мислећи да им дају време и простор да се „испуцају“. Али, деца тако прегоревају, па се двоумимо и не разликујемо да ли су толико активна јер су навикла на то, или су толико (хипер)активна јер не знају шта да раде од толико активности.

 

  1. Моје дете је препаметно – није лоше бити подршка свом детету, али не треба претеривати. Све има своје границе. Са превише похвала и „паметних“ придева, дете ће усвојити да је једино оно паметно, а сви остали баш и нису. То води у препотенцију, коју вршњаци неће подржати.
homework-787270
  1. Превише их грдите због грешака – није добро хвалити за сваку ситницу, али исто тако није добро бити претерано критичан. Превише критике води ка томе да дете почне да одустаје, а жеља за перфекцијом учиниће их фрустрираним ако погреше.

 

  1. Игнорисање, претње, посрамљивање – док неки родитељи греше благим приступом, попуштањем и похвалама, неки одлазе у другу крајност, па васпитне методе базирају на посрамљивању, игнорисању, претњама. Ни један, ни други приступ није добар јер немају ни меру ни умереност. Дете ће у првом случају постати арогантно, размажено, са превише очекивања од других. У другпм случају постаће сенка своје сенке – у страху од неуспеха, са срушеним самппоуздањем, које су последица претњи.

 

  1. Не ограничавате време пред екраном – данас је немогуће избацити из живота све те силне екране. Једино и најбоље је лимитирати детету време пред екраном. Деца јако брзо постану зависна од тих садржаја и онда све ваше жеље падају у воду, јер дете једино шта види и жели је „екран“.
smartphone-1445489
  1. Не дозвољавате им да се досађују – жао вам је да видите како се „развлаче“ по кући, не знајући шта ће сама са собом. Тада родитељи, из љубави према детету желе да забаве дете. Не заборавите да је досада добра ствар за подстицање њихове креативности, смишљање забаве, маштарења…

 

  1. Штитите их од негативних последица и губитака – родитељи из добре намере желе да приуште деци све оно што у младости сами нису имали, купује им се све што пожеле, прети им се без стварне казне… и онда дође до тренутка „моје дете не поштује више ништа и никога“. Треба га научити да губи и да не добије, као и свако од нас, како би научио да цени оно што има и што добије.

 

  1. Не показујете интерес за њихов дан и утиске – пре спавања, током оброка, у вечерњим часовима – стекните навику разговора са вашим дететом. Покажите итерес за све што прича. Тако ће дете стећи навику да вам се обраћа сваки пут када му се нешто догоди-мало или велико.

 

  1. Дајете им да једу само оно што воле – није важно да буде сито до врха – важно их је навићи на разноврсне намирнице, како би стекли основу за здраву и уранвнотежену исхрану.

 

  1. Терете их на непримерене ствари за њихов узраст – видљиво у порпдици са више деце. Иако премали морају преузети обавезе према млађим сестрама/браћи, а и сами су мали.

 

  1. Ћутите о табу темама – ако ћутите о табу темама – не значи да се дете неће позабавити тим темама. Родитељ треба да буде тај који ће са дететом причати о важним темама. У супротном дете ће такве одговоре тражити код других људи, вама иза леђа.

 

Снежана Ристић, психолог