ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН

Тропар Вазнесења на црквенословенском језику гласи:

Вознесалсја јеси во славје Христе Боже наш, радост сотворивиј учеником, објетованијем свјатаго Духа, извјешченим им бившим благословенијем јако ти јеси Син Божиј, избавитељ мира.

Тропар Вазнесења на српском језику гласи:

Узнео си се у слави, Христе Боже наш, Који си обрадовао Ученике обећањем Светога Духа, пошто су били утврђени благословом, да си Ти Син Божији, Избавутељ света.

После преславног васкрсења, Господ је још четрдесет дана провео на Земљи, јављао се апостолима и поучавао их о Царству Господњем. Дао је он апостолима и заповест да се не удаљавају из Јерусалима док не приме благодат Духа Светога, кога ће им послати, јер Дух Свети треба да им да силу да могу да проповедају Јеванђеље. И као што Јован Крститељ крштавше водом, тако ће и они крштавати огњем Духа Светога. 

И кренуше апостоли из Галилеје ка Јерусалиму, а када дођоше у Јерусалим би четрдесети дан од васкрсења Христовог. Док су били за трпезом јави им се опет васкрсли Господ и заповеди им да иду по свету да благовесте Јеванђеље и крштавају. Послаће им он и Духа Утешитеља да би испунили ту заповест. Потом Христос поведе апостоле и Богородицу у Витанију, која се налазила на Маслинској гори. Када дођоше у Витанију, Господ рашири руке Своје и благосиљајући их и наочиглед свих, „узе га облак“ и поче се узносити на небо.

Ученици су гледали задивљени, гледали су они и кад Господ би заклоњен од њих великим облаком! Гледали су дуго иако га више нису могли видети. И док они гледаше у небо, два човека у блиставо белим хаљинама им рекоше: „Људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус који се од вас вазнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видесте да одлази на небо.“ Но, то нису били обични људи већ анђели, радост ученика била је огромна јер они видеше сву славу Христову.

Господ када се вазнесе на небо седе са десне стране Оца са Духом Светим. Потом се апостоли вратише у Јерусалим по заповести Христовој, јер им Господ обећа да ће им послати Духа Светога – Утешитеља.

Празник Вазнесење Господње – Спасовдан

Вазнесење је покретан празник, што значи да нема исти датум. Вазнесење је празник који зависи од Васкрса, увек је четрдесети дан по Васкрса и увек је у четвртак.

Спасовдан слава града Београда

Деспот Стефан Лазаревић 1403. године прогласио је Београд престоницом и за градску славу узео је Вазнесење Господње – Спасовдан, а за заштитницу града Пресвету Богододицу којој је посветио град.

Вазнесењска црква, Београд

Вазнесењска црква у Београду је грађена од пролећа 1861. до краја 1862. године, за време кнеза Михаила Обреновића. По завршетку иконостаса, митрополит Михаило (Јовановић) је осветио цркву и посветио је Вазнесењеу Христовом, 28-ог марта 1863 године. Из ове цркве, која чува градску Славу, 1992. године поново је кренула литија којој је началствовао Његова светост Патријарх Павле.

Литија има устаљену путању београдским улицама, симболично затварајући круг у дворишту Вазнесенске цркве. Прво стајање, за молитве за здравље Београђана, литија има код Теразијске чесме (извор уместо записа који је био на месту садашње Српске академије наука). Друго стајање је код Саборне цркве, за молитве за поштеду од страдања, мир и напредак. Треће стајање, за молитве за покој душа свим палим јунацима Београда је у дворишту Вазнесенске цркве испред гранитног Крста.

Славица Шушњаревић, вероучитељица